Tärningen

För att kunna spela craps på behöver du ha två tärningar. Detta kubiska redskap har en nästan lika lång historia som människan själv och har under åren använts för en mängd olika saker. Man har vid arkeologiska utgrävningar hittat tärningar från hela 3000 år före Kristus.

Det vanligaste materialet som dagens tärningar är tillverkade i är antingen trä eller plats. Förr använde man dock mer exklusiva material såsom horn eller djurben. Det fanns även tärningar gjorda i stenen marmor.
Även formen på tärningen kan variera. En tärning är alltid formad som en av de platonska kropparna, där den sexsidiga kuben är den vanligaste. Anledningen till att man använder sig av just platonska kroppar som form är för att alla sidor på dessa är lika stora och därför har lika stor chans att komma upp.
De flesta tärningar som är uppbyggda med ett jämnt antal sidor har oftast det lägsta talet på motsatt sida från det högsta och det näst lägsta på motsatt sida från den näst högsta och så vidare.

Eftersom folk såg att man kunde finna lyckan i tärningen så trodde många att det var någon högre makt som styrde över vad tärningen skulle visa. Detta gjorde att man vände sig till dessa gudar i svåra tider och även för att spå sin framtid.
Förutom att förutse framtiden användes tärningen för att avgöra andra viktiga saker. Det hände till och med att man använde en tärning för att avgöra om en person skulle bli straffad eller ej i domstolen. Även om personer som gjort fel skulle avrättas eller ej har tärningens kast fått avgöra.
Det dröjde väldigt lång tid innan man kom fram till att det endast var slumpen som styrde över tärningarna och i Sverige trodde man i början av 1900-talet fortfarande på detta.

Förutom craps på finns det flera andra spel där tärningen kommer väl till användning. Detta gäller både om du befinner dig i casinomiljö och på andra platser. I många klassiska brädspel är tärningen en viktig del och i spelet Yatzy är tärningar det enda du behöver för att spela.